נושא הנגישות זכה להתעוררות גדולה בעקבות סדרה של חוקים שחוקקה הכנסת כדי לתת שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות. מִנהל הדיור הממשלתי הוביל מהלך נרחב של הנגשת מבנים רבים בכל רחבי הארץ, ובכללם מבני ציבור. הוחלט שעד שנת 2017 המדינה חייבת להנגיש את כל המבנים שבבעלותה. חברת תפנית היא אחת ממספר חברות מצומצם שמנהלות את ביצוע הפרויקט מטעם המדינה.
"אנחנו מקבלים נכס ומניעים את הפרויקט", אומר ניסן, שותף ומנהל פרויקט ההנגשה בתפנית, "זה מתחיל בפגישה עם מנהל המקום ועם מנהל הבינוי מטעם המדינה. אנחנו צריכים להגדיר את כל השטחים הציבוריים, את כל המשרדים שמקבלים קהל, אנחנו צריכים לדאוג שגם אנשים עם מוגבלות יוכלו להגיע לשם. מדובר למעשה לא רק במבנים אלא גם במקומות שהם קמפוסים שלמים. למשל, מעון רווחה בכפר השבדי בירושלים, בית הספר החקלאי בעין כרם ועוד.
אנחנו בודקים האם מדובר בשטחי חוץ או פנים. עלינו להביא בחשבון מוגבלויות שהן לא רק אנשים עם כיסאות גלגלים או קביים. עלינו להביא בחשבון כבדי ראייה ושמיעה. אנחנו מבצעים סקר, ממפים את כל השטחים וכותבים דו"ח. זה מסמך מפורט מאוד שמתאר את הליקויים ואת כל מה שצריך לתקן. בהמשך מוציאים מכרז מדידה, מבצעים תוכנית מדידה ואחר כך מתחיל תהליך התכנון. אנחנו מקדמים תכנון ראשוני, תכנון פרטני, תוכניות לביצוע, כתבי כמויות ומכרזים, כולל בחירת יועצים כמו יועץ חשמל, יועץ מעליות, יועץ אינסטלציה, יועץ בטיחות. יש לנו כרגע כ-50 פרויקטים ברחבי הארץ. חלק מהפרויקטים מורכבים יותר. יש פרויקטים שהם במבנים לשימור, למשל, בית החולים האיטלקי בירושלים.
אחרי שקלטנו את כל המפרטים, התוכניות וכתבי הכמויות מכל היועצים השונים, אנחנו קולטים את החומרים למערכת הממוחשבת של מִנהלת הנגישות שהקים מִנהל הדיור הממשלתי, והמנהלת מפרסמת מכרז לבחירת קבלן. אחרי שיש חוזה עם הקבלן, הכדור חוזר אלינו. אנחנו מתניעים את הליך הביצוע. האתגר הגדול בכל העבודה הזו הוא ניהול כל המערך כולו, מסקר הנגישות דרך הפרוגרמה, התכנון והוצאת ההיתרים ועד שילוב הקבלן, פיקוח וקבלת המבנה עם גמר הביצוע. עלינו לנהל את כל התהליך בזמן סביר וביעילות. במהלך השנים הצטברה כאן מומחיות בביצוע סקרים ובמציאת פתרונות.
תוכל לתת לי דוגמה לפתרון שמצאתם?
"למשל, בבית החולים האיטלקי ברחוב שבטי ישראל בירושלים, שמאכלס משרדים של משרד החינוך. מדובר בבניין לשימור בדרגה מחמירה. ניצב שם ביתן שומר שאיננו מונגש לגמרי, כלומר הכניסה לשם היא צרה, מתפתלת ובעייתית לבעלי מוגבלויות. אדם עם כיסא גלגלים לא היה יכול להיכנס דרך הביתן.
הפתרון שמצאנו הוא דלתות הזזה אוטומטיות שמצוידות בעין אלקטרונית. כשהחיישן קולט את כיסא הגלגלים נפתחת הדלת לרווחה ונוצרת אפשרות נוחה לעבור מצד לצד."